9. joulukuuta 2015

MORE SUSTAINABLE STYLE

Katottiin poikaystävän kanssa maanantai-iltana Paulan suosituksesta dokumentti "The True Cost" (click!) Netflixistä. Suosittelen! Dokumentissa kerrotaan vaatteista joita me käytetään, niistä jotka ne valmistavat, sekä kuluttajista eli meistä jotka pidetään näitä vaatteita.. Olen näitä asioita miettinyt jo aikasemmin ja myös nämä dokumentissa esille nousseet asiat ovat vaikuttaneet ostokäyttäytymiseeni jo tähän mennessä. Tämän katsottuani kuitenkin päätin, että vaikutuksen on oltava suurempi..

On niin helppoa unohtaa/olla ajattelematta asioita, joita ei nää ja jotka ovat kaukana poissa omasta elämästä. Täällä minä elän omassa pienessä kuplassani, turvallisessa kodissa, hyvässä työpaikassa ja mukavassa rahatilanteessa, vaikka opiskelija olenkin. Ostan hyvään hintaan vaatteita suurilta ketjuilta ja tulen niiden kanssa tyytyväisenä kotiin. Mietin, että tuote ei ollut niin kallis joten ei haittaa vaikka käyttäisin sitä vain muutaman kerran. Käytän sen kahden käden sormin laskettavan määrän ja päätän pistää kiertoon. Luulen tekeväni hyvän teon, koska no mähän pistän ne kierrätykseen. Mitä jos kuitenkin kaikki toimii näin? Noille kaikille miljoonille rytkyille vaan ei oikeasti ole mitään paikkaa, ne on suuri ongelma esimerkiksi Haitissa. Ei, kierrätys on kyllä hyvä asia siitä ei ole epäilystäkään, mutta tämä ajatusmaailma mihin esimerkiksi minä olen sortunut surullisen monta kertaa on niin väärin. Miksi ostan jotain mitä käytän vain muutaman kerran? Siihen kuluu se n. 30-40€, joka ei ostaessa tunnu suurelta summalta. Samasta tuotteesta saan kirpputorilla max. 15€ ja hyväntekeväisyyteen laittaessani pyöreät 0€. Jos teen näitä ostoksia montakin kuukaudessa olen pistänyt jo sievoisen summan jonkun muun taskuun ja pelkästään köyhtynyt edes saamatta rahoilleni vastinetta tai ainakaan pitkäaikaista sellaista. Kulutan väärin luonnonvaroja, sekä omia varojani. Fast fashion, joksi tätä nykymeininkiä kutsutaan, saa tuntemaan olonsa rikkaaksi; meillä on varaa isoihin määriin vaatteita. En edes lähde avaamaan muita aiheeseen liittyviä epäkohtia, kuten ihmisoikeusasioita tai tuotannossa käytettäviä myrkkyjä. Haluan käsitellä asiaa siltä tasolta, mihin itse pystyn vaikuttamaan kaikista helpoiten eli kuluttajan näkökulmasta. Jokainen voi vaikuttaa vähän omalta osaltaan myös näihin asiohin. 

Ja niille jotka saattavat kokea tekstini jollakin tavalla halpoja vaatteita ostavia halveksivana haluan sanoa, että siitä ei todellakaan ole kyse. Itse kun kuulun myös heihin. Eikä tekstillä haeta takaa, että kaikkien täytyisi lopettaa shoppailu ja että fast fashion on pelkkä kirosana. Haluan vain saada omat ajatukseni liikkeelle, kertoa mitä ajattelen asiasta ja mitä aion jatkossa miettiä enemmän kuluttajana. Löysin ajatuksia avartavan tekstin makeitlast.se sivustolta, jonka suosittelen kaikkien lukemaan. Löydät tekstin täältä!


photo from make it last. se

Mihin tulen siis jatkossa kiinnittämään vielä enemmän huomiota omassa ostokäyttäymisessäni on:

1. Missä ostamani vaatteet tuotetaan? Minkälaisia materiaaleja vaatteissa on? Tässä materiaali asiassa olen suhteellisen valistunut, mutta aina on parannettavaa. 

2. Ostaa enemmän vaatteita käytettynä ja päästä käsiksi Vintage-maailmaan. Make it last sivuston yhteydessä on ihana Tradera Trend jossa on myynnissä mitä ihanimpia juttuja. Tällä hetkellä esimerkiksi Acnelta kuolaamani takki on myynnissä reilulla 300€ alkuperäisen 2200€ sijaan..

3. Käydä äidin vaatekaapilla lainaamassa vaatteita ja kenkiä : )) 

4. Korjata rikkinäiset vaatteet, sekä kengät. Ilokseni voin todeta, että tätä olen toteuttanut jo tähän mennessä. Reikiä korjaillaan, lahkeita lyhennetään ja kengät käyvät suutarissa.

5. Tulen yrittämään suosia skandinaavisia merkkejä, sekä lähituotettuja tuotteita. 

6. Korkea laatu, sekä ajaton design. Tarvitseeko mun seurata jokaista trendiä? Löytyykö multa kenties jotain samankaltaista jo kaapista? Trendi tietoisuuttaa makeampaa on persoonallinen tyyli, jonka ei aina tarvitse olla korkeimman trendin aallonharjalla.

 7. Osaanko tehdä vaatteen itse? Taito on hyppysissä, joten sitä tulisi ehdottomasti hyödyntää useammin. DIY taitoja voisin alkaa opettelemaan esimerkiksi Millalta.. 

 Elämä voi tuntua vaikealta, jos joutuu miettimään aina jokaikistä näistä kohdista, mutta jostakin on hyvä aloittaa. Jos tuote allekirjoittaa näistä edes yhden kohdan on se jo parempi syy suunnata kassalle kuin se, että haluaa ostaa ostamisen ilosta. Mielestäni tärkeimpiä kysymyksiä, jotka jokaisen tulisi asettaa itselleen ennen kuin suuntaa kassalle tuotteen kanssa on; Onko tämä järkevä/tarpeellinen/pitkä-aikainen ostos? Kuinka paljon haluan tämän tuotteen? Tähän pystyy jokainen. 

Vuoden 2016 mottoni tulee olemaan, että en enää osta muutaman käyttökerran vaatteita/kenkiä. Haluan kehittää tyylini kestävämmäksi ja oppia pois huonosta tavasta. Haastan kaikki tekemään samoin! Se on pieni päätös, josta luonto sekä lompakko kiittää : ) 10 kommenttia:

 1. Olit tosi hyvin saanut tän tekstin kirjoitettua säilyttäen ton asian mielenkiintoisuuden. Järkeviä juttuja, joita kaikkien tulisi miettiä enemmän. Ite oon alkanut miettimään eniten sitä vaatteita ostaessani, kuinka paljon luulen vaatteelle kertyvän käyttökertoja. Näin oon saanut tehtyä parempia ostoksia, mut parantamisen varaa olis vielä hurjasti. En oikeastaan edes tiedä, mistä niitä vaatteita tulis sitten ostaa, jos ketjuliikkeet on suljettu listalta. Yks kohta missä tunnen olevani kuitenkin jo tosi hyvä, on toi kekseliäisyys ja yhdisteleminen. Löydän nimittäin omasta kaapista usein lopulta ne sopivat yksilöt asuun ja lainailen paljon muilta vaatteita. Kirppareilla pitäis taas alkaa käymään useammin!! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiva kuulla! Just tollasia asioita täytyisi muistaa ajatella vaan vielä enemmän : ) Omasta vaatekaapista löytyy usein vaikka mitä aarteita, kunhan vaan käyttäisi juurikin tuota kekseliäisyyttä enemmän hyödykseen.

   Poista
 2. Suosittelen lämpimästi sinullekkin kirppareita. Ei vaan oman tavaran myyntiin, vaan myös uusien tavaroiden ostamiseen. Itse ostan kaupasta (vaatteiden ja asusteiden osalta) lähinnä vain niitä, joita oikeasti tarvitsen juuri silloin. Kaiken muun shoppailuterapian ja heräteostelun jätän kirpputoreille. Hauskaa, halpaa ja ennen kaikkiaan vähemmän kuormittavaa maapallolle!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Joo jonkun verran mulla kyllä onkin jo kirppareilta (niinku esimerkiksi takeista suurinosa) mutta aina vois petrata vähän lisää : )

   Poista
  2. Mä voin ainakin myöntää, että kaapeista löytyy varmasti enemmänkin kuin mitä OIKEESTI tarvitsisin. Senpä takia vain kirppiksiltä ostelu on ollut yllättävän helppoa vaikka aluks saattaakin kuullostaa mahottomalta ajatukselta. Nykypäivänä lähinnä vaan ahdistun kaupoilla hyörivästä ihmismassasta, jatkuvaan tulevista uusista "trendivaatteista" ja niistä hinnoista. Seriously! Ostin eilen joulukoristeita, paljettimekon, kaulakorun, päähinen ja takin kaikki kymmenellä eurolla. Mistä kaupasta saan yhtä laadukkaita (koska kyllä, kyylään materiaalilaput jopa kirppiksillä) samalla hintaa?

   Poista
  3. Joo olen kyllä samaa mieltä, että kirppareilta ostelu on ehdottomasti parempi vaihtoehto jos kaipaa heräteostoksia. Mä yritän päästä heräteostoksista kokonaan eroon ja ostaa vain mitä tarvitsen/todella haluan olipa ostokset sitten liikkeistä tai kirpputorilta. Ja tiedän kyllä että kirpputoreilta saa ihan yhtä laadukkaita vaatteita kun kaupasta, itselläni on esim kirpputorilta ostettu AITO kamelinkarvatakki josta pulitin 20€ kun uutena niiden hinta liikkeissä on tonneja. Tuntuu, että sait käsityksen että en käytä kirpputoreja, vaikka tarkoitin että käyntejä pitäisi taas lisätä : ) Ja muistaa, että myös vintagea on olemassa jos jotain kalliimpaa haluaa löytää. Koskaan osteluni ei tule olemaan pelkästään kirpputoreilta sen voin varmasti sanoa.

   Usein myös oletetaan, että asukuvissa näkyvät vaatteet ovat uusia vaikka suurinosa vaatteista on aina vanhoja.. Mulla on enemmän sellaisia vaatteita jotka ovat vuosia vanhoja ja siksi olenkin miettinyt kannattaako edes kirjoittaa mistä vaatteiden alkuperästä, koska suurinta osaa ei enää löydy mistään.. Toisaalta taas joku haluaa ehkä saada tämän tiedon aina. Mutta joo nyt karkasin jo sivuraiteille.. Summauksena se että omistan paljon vanhoja vaatteita ja että olen kanssasi samaa mieltä, että vastteita yms. Pitäisi koluta taas lisää kirppareilta : )

   Poista
  4. Mä olen ihan vastikään tänne blogiisi eksynyt, joten en oikeastaan osaa sanoa mitään sun osteluista tai "maapallon varojen kulutuksesta". En siis ole saannut minkäänlaista kuvaa (jos näin voi sanoa), mutta ehkä halusin puheillani herättää vähän kaikkia jotka sattuvat kyseisen kommentin lukemaan.

   Kaiken kaikkiaan tää oli musta tosi hyvä postaus ja toi sopivaa vaihtelua asiapohjaisella tyylillään niihin tavallisiin päivän höpinöihin ja asukuviin, mitä yleensä blogeissa näkyy! Jään kyllä ehdottomasti seuraamaan blogiasi jatkossakin.

   Ja vielä vinkkinä tuohon vaatteiden nimeämiseen: Mä olen itse ainakin maininnut mistä minä olen vaatteni saannut (kirppari, äitin/veljen/poikaystävän vaatekaappi, ...) ja sulkuihin vaikka se brändin nimi, jos joku nyt välttämättä haluaa niitä lähteä metsästämään. Samalla se saattaisi herätellä ihmisiä niistä kirppisten, vintage kojujen ja kierrätyksen hyvistä puolista.

   Poista
  5. Kiva kuulla että olet löytänyt tänne ja että pidit tekstistä. : ) On myös erittäin kiva saada keskustelua aikaiseski, lisää näitä siis ; )

   Niin totta, tosta taidan napata vinkin jatkoon, kiitos siitä!

   Poista
 3. Go Terhi! <3 :) Ja seuraavan kerran ku haluaa potea maailmantuskaa, ni katsokaa Cowspiracy ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. pus < 3 oon kuullu siitä aikamoisia tarinoita joten en tiedä kestänkö sitä. Pitää kasvattaa nahkaa vähän lisää vielä!

   Poista